Een kat heeft zijn vacht nodig…

Steeds vaker krijg ik de vraag om een kat volledig te scheren of helemaal kaal te kammen/plukken. En dan heb ik het niet over een vervilte vacht, want de enige oplossing hiervoor is scheren. Nee, dan heb ik het over een gezonde, prachtige vacht, vol in de glans! De reden voor deze vraag is het verharen van de kat want mensen willen deze vervelende haren niet meer in huis! Veel mensen denken nog steeds dat je zoveel mogelijk haar uit de kat moet kammen om minder haar in huis te hebben of dat het de rui tegen gaat en/of klitten gaat voorkomen. 

Vergeet niet dat de rui een natuurlijk systeem is en dat het hoort bij een kat in huis. Hoe meer je kamt, hoe meer jouw kat die vacht los gaat laten. Het kan tijdelijk iets verlichting geven maar een haarwortel is erop gemaakt om weer een nieuw haartje aan te maken…het duurt ongeveer 6 weken voor een nieuwe wollaag is aangemaakt. Hoe vaker je ontwolt, hoe ongezonder de vacht wordt en dat betekend dus juist dat de vacht op termijn sneller klit en vervilt! 

Ik ben geen voorstander van onnodig scheren of alle vacht uit een kat te trekken, helaas moet ik deze vraag ook afwijzen, de vacht van een kat heeft immers een functie.

  • Het werkt net als een thermosfles.. in de zomer houdt het jouw kat koel en in de winter houdt het jouw kat warm. 
  • Het beschermt jouw kat tegen invloeden van buitenaf, denk hierbij aan scherpe takjes of stoeipartijen met soortgenoten… ga zo maar door! 
  • De vacht zorgt voor een gezonde huidflora.

Natuurlijk maak ik ook wel eens een uitzondering…katten trimmen is en blijft maatwerk. Ik heb soms katten op tafel waar zoveel vacht op zit dat het niet haalbaar is voor de kat om deze te verzorgen. Ik ben dan zeker bereid om de vacht iets meer uit te kammen/uit te dunnen met een vachtvriendelijke metalen combi kam. Soms gebeurt het ook dat een kat zich helemaal niet laat kammen door de eigenaar en dan wil ik de probleemzones korter scheren. Denk hierbij aan de buik/oksel/borst/sanitaire trim…Soms is zelfs dat niet genoeg. Als een kat zoveel stress moet ondergaan door elke keer op een afspraak te komen of elke keer in de vilt zit dan wil ik nog wel eens rigoreuze stappen ondernemen door de kat preventief kort te scheren. Dit gaat altijd in overleg met de eigenaar en van te voren moet ik de kat zelf gezien hebben. Ik houd altijd het welzijn van de kat in mijn achterhoofd en er gaat wel wat aan vooraf voor ik zulke besluiten wil nemen. Twijfel je aan hoe je de vacht van je kat het beste kunt verzorgen? vraag advies aan een katvriendelijke kattentrimster, zij kan jouw helpen met de vachtverzorging. Elke kat heeft een andere aanpak nodig, katten trimmen is maatwerk, elke kat is anders. Voor een vachtvriendelijke trimster in jouw omgeving, kijk eens op www.kattentrimsters.nl

March 1, 2021

Geen categorie